top of page
image.png

Språkundervisning

Generativ AI passar synnerligen väl för språkundervisningen. Här hittar du några tjänster och tips

A funny looking spanish person. In the style of swedish photographer Lars Tunbjörk

Höra

image.png

A surreal black and white photo of an ear. In the style of Harold Edgerton

Chat GPT + Elevenlabs

Genom att låta Chat GPT eller annan Chatbot generera ett manus för att därefter låta elevenlabs läsa i texten gör att man kan skapa hörförståelser som handlar om ämnen som eleverna faktiskt (borde) vara intresserade av. Låt därefter Chat GPT skapa flervalsfrågor. 

Länk till konversationen (exempel)

Du är en språklärare i ämnet engelska, kursen engelska 5, med stor insikt kring vad elever på gymnasiet är intresserade av. Skapa ett manus till en hörförståelse. Jag vill att ämnet för texten ska vara australiensisk indie-musik. Elevernas språknivå är B1. Använd Webpilot för att söka på webben om du behöver. Generera texten, cirka 600 ord. Texten ska vara på engelska. Därefter kommer jag att be dig om att skapa läsförståelsefrågor

Exempel hörförståelse (Chat GPT + Elevenlabs)
00:00 / 04:20

Magicast.ai låter dig genera en Podcast där en eller två personer samtalar om ett ämne som du väljer. Även detta skulle man kunna använda till att skapa hörförståelse. 

Såhär kan det låta. Länk till podd

image.png

Med AI-tjänsten Recast.ai kan dina texter - oavsett om det är en färsk nyhetsartikel, ett Word-dokument i Word Online eller en djupgående artikel - få ljud och liv i podcast-format! Låt Recast sammanfatta och omvandla din text till ljud i podd-format. 

För tillfället stöder tjänsten endast engelska (men texter på andra språk kan bli podcasts), men för engelsklärare kan detta vara ett sätt att att skapa engagerande hörförståelseövningar på ämnen som du bestämmer. 

Kombinera Recast med Conker.ai, en tjänst som automatiskt genererar quiz som kan integreras med Google Forms.

Såhär kan det låta. Länk till podd

image.png
image.png

Kommunikation

A black and white surreal photo of a close up of two people talking. In the style of Harold Edgerton

Voice Control

Instickprogrammet till Chat GPT Voice Control möjliggör något av det som jag tycker är svårast i språkundervisningen: kommunikation. Självklart är det inte samma sak att träna på att prata med en AI som det är att prata med en människa; elev eller person från målspråkslandet. Men, det kan vara ett sätt att få höra sin egen röst, att tvinga sig själv att göra misstag och lära sig. 

Voice Control fungerar som så att man genom tillägget får möjligheten att få Chat GPT:s svar upplästa och kan därtill tala in sitt svar. Funkar på flera språk. Promptar man då Chat GPT att bete sig som en lärare/jämngammal från målspråkslandet, etc. så har man någon att tala med. Asbra!

 
Länk till konversationen (exempel)

Tjänsten Talkberry är centrerad kring att träna typsituationer såsom att beställa mat, be om vägbeskrivningar, träffa nya kompisar eller diskutera sport. Situationer som många av läromedlen brukar ta upp. Jag tycker att textuppläsningen i Talkberry är riktigt bra och det går att såväl skriva som tala in sitt svar.

Tjänsten Character.ai låter dig tala med fiktiva karaktärer från filmer, spel och tv-serier. Du kan också prata med historiska personer och spela textäventyr och rollspel. Prata fotboll med Leo Messi, om lycka med Dalai Lama eller diskutera rymden med Master Chief. Riktigt roligt och ofta, som upplevs det, autentiska karaktärer. Här går det att prata på vilket språk som helst och det går att såväl skriva in svaret som tala in det. 

Du är en språklärare och samtalspartner. Du och jag kommer att ha en konversation på språket spanska (Alla dina frågor kommer att vara på spanska). Min språknivå är A2 (Använd webpilot för att söka på webben om du behöver). Vi kommer att tala om intressen och fritidsaktiviteter. Agera som om du vore en 16-årig kille från San Sebastián. Du ställer första frågan. 

image.png
image.png

Läsa

image.png

A black and white surreal photo of a close up of two people talking. In the style of Harold Edgerton

Projektet är ett samarbete mellan Project Gutenberg och Microsoft och syftar till att göra litteratur mer tillgänglig genom gratis och öppna ljudböcker. 1000-tals ljudböcker har genererats med hjälp av Microsofts neurala text-till-tal-teknologi och utgår från Project Gutenbergs stora samling av e-böcker. 

image.png

En massa AI-drivna textbaserade rollspel. AI:n genererar en historia och olika situationer och konversationer som du som spelare ska förhållande till. Immersivt och språkutvecklande eftersom spelet dels kräver att du läser och förstår texten och att du svarar och beskriver vad du vill göra och säga i fritext. AI-dungeon har funnits ett bra tag vilket gör att det finns massvis av innehåll

image.png

Narraive liknar AI-dungeon men med den skillnaden att här ställs du inför 3-4 val som påverkar historien och din karaktär. Har inte hunnit leka så mycket med denna. Men den verkar lovande. Finns även på spanska. Bara en historia gratis. 

image.png
Chat GPT kan skriva skönlitteratur

Med lite promptande och stegvisa instruktioner kan man få Chat GPT att skriva nivåanpassad skönlitteratur. Tricket är att låta Chat GPT imitera en författare eller be den förhålla sig till begrepp som "Show Don't tell" och långsamt berättande för att den text som genereras ska kännas så autentisk som möjligt. 

image.png

Övrigt

image.png

A black and white surreal photo of other. In the style of Harold Edgerton

Prata med en bok. Enligt sidan skall "de flesta" engelskspråkiga böcker finnas representerade. Användbart om man ska undervisa om en bok och letar efter passager eller citat som illustrerar ett tema. Eller om man snabbt behöver generera instuderingsfrågor.

image.png
bottom of page