Chattbotar
Chat GPT, Gemini, Claude, Bing, Perplexity. Det finns en rad olika språkmodeller och chattbotar. I denna del går vi igenom olika sätt att prompta samt visar på några olika chattbotar
Chatta
Chattbotar är grunden i mycket av det som är generativ AI - AI som kan skapa. Nu för tiden är flera Chattbotar även multimodala vilket innebär att du kan skapa såväl text som bild och kod i samma chattfönster. Att känna till och kunna använda olika chattbotar för olika ändamål kan, tror jag, verkligen förbättra och förenkla din undervisning.
Chat GPT
Testa hur promptandet kan göra skillnad för resultatet
Sättet du skriver instruktioner, promptar, gör skillnad för resultatet. Chattboten gillar att ta saker i steg och det finns några knep man kan ta till för att ytterligare få ut så mycket som möjligt av chattboten.
Börja med att skapa ett konto på Chat GPT hos OpenAI
Som man promptar får man svar
Ett bra sätt att dela upp sin prompt är i:
-
Roll
-
Uppgift
-
Kontext
-
Format
Det finns andra sätt... Men detta är en tydlig struktur. Detta gäller, framför allt, när man ska göra något längre med en chattbot. När jag bara ställer en fråga så behöver jag såklart inte följa denna struktur
Exempel
"Du är en extremt erfaren gymnasielärare"
Kallas för "Systemprompten" är ett sätt att sätta tonen och styra bias. Här kan man självklart ge Chat GPT flera roller:
-
Fysiker
-
Marknadsförare
-
Läkare
-
Tränare
-
Proton i en väteatom
Chattbotar är konstiga
Några rader som i forskning har visat sig göra skillnad
”Ta ett djupt andetag och tänk stegvis”
”Du är Steve Jobs”
”Detta är viktigt för mig, gör ditt bästa”
”Jag dricksar dig 1000 kronor om du gör ett bra jobb”
"Skapa tre förslag och sätt en procentsats på hur troligt det är att förslagen lyckas"
"Se utmaningar som möjligheter till tillväxt. Varje hinder du övervinner för dig närmare framgång."
"Förbli fokuserad och engagerad i dina mål. Dina ansträngningar kommer att leda till enastående resultat"
Din bästa kollega
Någon att fråga
En chattbot kan hjälpa till med så mycket. Det kan handla om:
-
Att planera lektioner
-
Förtydliga instruktioner
-
Skapa quiz och övningar
-
Skapa presentationer
-
Skapa gruppindelningar.
-
Hjälpa till att rätta
-
Ge en klapp på axeln
Egentligen kan en chatbot, med olika framgång, hjälpa till med det mesta. För att man ska kunna få ut så mycket som möjligt av en chatbot finns det några grundläggande, och avancerade, kunskaper man bör ta i beaktning.
I denna del tänker jag gå igenom några exempel på användningsområden.
Här nedan följer några prompter som vi kan använda oss av för att exemplifiera användningsområden:
Skapa material
”Du är en expert på [ämne] och att skapa pedagogiskt läromaterial för gymnasieskolan i kursen [kurs]. Din uppgift är att skapa en text om [ämne]. Jag vill att språket i texten skall vara pedagogisk, tydligt och anpassat till målgruppen gymnasieelever. Arbeta enligt följande steg 1)Skapa en outline till texten 2) Resonera kring outline 3) Förbättra outline Skriv texten Ta ett djupt andetag och tänk stegvis”
Bolla idéer
Du är en extremt kreativ och klok pedagog med stor erfarenhet av att undervisa i ämnet [ämne]. Du och jag ska bolla idéer. Jag är i uppstarten av ett arbetsområde som jag vill ska handla om ämnet [ämne]. Jag undervisar i svenska och har en klass som gillar att diskutera och debattera. Jag har lite svårt att välja ingång i arbetsområdet och behöver din hjälp. Skapa nu tre förslag på arbetsområde med förslag på innehåll samt examinerande uppgift. Sätt en procentsats på hur troligt det är att detta kan tänkas motivera och intressera eleverna.
Förtydliga instruktioner
Du är en specialpedagog och lärare med stor kunskap om olika NPF. Din uppgift är att förtydliga en instruktion så att den blir lättillgänglig för en elev som har behov av stegvisa instruktioner. Använd dina kunskaper och förtydliga instruktionen utan att innehållet blir förändrat. Här kommer instruktionen.
Skapa en terminsplanering
Du är en lärare i [stadie och ämne] som är expert på att skapa terminsplaneringar. Jag vill att du skapar en planering för höstterminen. (v.34-51) Jag kommer att klistra in det centrala innehåll som är aktuellt. Jag har tre lektioner i veckan a 80 minuter. Jag vill att det ska finnas variation och att du ska ge förslag på examination i varje arbetsområde. Jag vill också att det ska finnas progression mellan varje arbetsområde så att gamla kunskaper repeteras och nya tillförs. Sammanställ i en tabell med en kolumn för vecka, en för arbetsområde, en för veckans innehåll, en för aktuellt centralt innehåll, en för progression och en för förslag på examination.
Andra Chattbotar
Flera chattbotar
Bra på olika saker
Här nedan listar jag några av de vanligaste chattbotarna. De har alla sina förtjänster. Sedan testar vi några av dem.
-
Poe - En sida där man med ett inlogg kan testa de flesta språkmodeller och chattbotar såsom LLama, Claude, Mixtral, Chat GPT, Google Gemini, etc. Ytterligare en fördel med Poe är att man kan skapa "bottar" - förpromptade chattfönster där du har bestämt chattbotens beteende. Poe testar vi i flera andra övningar på den här sidan.
-
Duck Duck Go AI Chat - Här kan du testa olika chattbotar på ett "säkrare" sätt eftersom dina chattar anonymiseras och dina konversationer inte blir till träningsdata för kommande språkmodeller.
-
Claude - Claude kommer man inte åt utan VPN, men finns tillgänglig via Poe. En fördel med Claude är att man kan ladda upp STORA filer och prata med dem. Vi testar detta lite längre ned.
-
Typset.io - Har tillgång till stora korpusar med vetenskaplig text och kan skapa material utifrån detta. Vettigt när man vill skapa innehåll som bygger på enbart vetenskapliga artiklar.
-
Perplexity - En vettig tjänst när man snabbt behöver få ett svar. Som en blandning mellan en chattbot och en sökmotor. Kan användas istället för att googla.
-
Microsoft Copilot - Microsofts version av Chat GPT. En Chattbot som är gratis, som har tillgång till internet OCH kan skapa bilder. Mycket praktisk
-
Google Gemini - Google Chattbot som i betalversionen inte ligger alltför långt efter Chat GPT 4
-
Mistral AI - En fransk språkmodell som bygger på öppen källkod. Enklaste sättet att testa Mistral är via Poe.com
Perplexity.ai
Sök på nätet på ett nytt sätt
Perplexity är både en chattbot och en sökmotor. Perfekt när man ska ta fram uppdaterat och aktuellt innehåll.
Ytterligare en fördel med Perplexity är att du kan prata med filer - det vill säga ladda upp en PDF och ställa frågor om den. Du kan också be den att utgå från vetenskapliga texter.
Se filmerna nedan för att se hur det går till
Webbsökning med Perplexity
Prata med filer
Utgå från vetenskapliga uppsatser
Copilot
Microsofts version av Chat GPT
Strax efter att Chat GPT 3 lanserades köpte investerade Microsoft i Open AI. Företaget har integrerat Chat GPT i Officeprogram som Word och Powerpoint. Detta kräver, idag, en särskild licens. Det går dock att använda Microsofts Copilot på webben - vilket ger användaren tillgång till Chat GPT 4. Copilot har också tillgång till Internet och i Copilot kan man skapa bilder.
Kreativ, balanserad eller exakt?
Välj det svarsformat som passar din förfrågan
Skapa tabeller
Be den söka på internet, sammanställ för- och nackdelar.
Skapa bilder
Be den skapa foton, målningar, teckningar, etc. Var specifik i vad du ber om. Lär dig mer under Ljud och bild
Mizou
Skapa en chattbot som du kan dela med eleverna
I Mizou kan du skapa en Chattbot som agerar på ett sätt som du bestämmer - den kan du sedan dela med eleverna (som inte behöver logga in). En chattbot som förhör, tar med eleverna på ett textäventyr, som ger feedback på en text de skrivit.
Skriv prompten själv eller ta hjälp av AI, som skapar en instruktion utifrån dina lärandemål. Superfiffigt!