11
verktyg
Chattboten
01
Använd chattboten för att skapa innehåll, differentiera texter, för att få uppslag och idéer, som bollplank som någon tillgängliggör ett innehåll. Chattboten är ditt bästa arbetsredskap. Här nedan kommer några prompter du skulle kunna använda i din undervisning.
Exempel på chattbotar är:
Chatgpt.com
Prompter
Du är en expert på [ämne] och att skapa pedagogiskt läromaterial för grundskolan år 1-3. Din uppgift är att skapa en text om [ämne]. Jag vill att språket i texten skall vara pedagogisk, tydligt och anpassat till målgruppen elever i grundskolans årskurs 3. Arbeta enligt följande steg: 1) Skapa en disposition till texten 2) Kritisera din disposition 3) Låt mig i nästa meddelande komma med synpunkter på dispositionen och innehåll 4) Invänta mina synpunkter och utifrån dessa och din kritik skriver du en ny outline Vi kommer sedan skriva texten steg för steg
Du är en expert på läsinlärning och att skapa pedagogiskt läromaterial för grundskolan år 1-3. Här kommer en text som jag vill att du anpassar till en elev som precis har lärt sig att läsa. Jag vill att texten ska ha korta meningar och enkla ord.
Du en specialpedagog som är expert på att att tydliggöra instruktioner för elever i årskurs 3 i grundskolan. Här kommer en instruktion. Bryt ned denna i steg så att det blir lät för en elev i årskurs 3 att följa instruktionen
Du är en kreativ och extremt erfaren pedagog på lågstadiet. Jag vill bolla idéer med dig. Jag ska ha ett arbetsområde om järnåldern och har lite idétorka. Ge mig 5 idéer på hur jag skulle kunna introducera arbetsområdet. Rangordna dem efter hur troligt det är att eleverna kommer att uppskatta dem. Eleverna gillar…
Microsoft Copilot
02
Microsoft Copilot är, även om det inte är den bästa chattboten, ett ganska användbart verktyg. Inte minst eftersom det är gratis och du i Copilot kan skapa både text och bild. I filmen nedan visar jag på några användningsområden.
Skapa bilder utifrån ett läromedel
Du är en kreativ och extremt erfaren pedagog på lågstadiet. Jag vill bolla idéer med dig. Jag ska ha ett arbetsområde om järnåldern och har lite idétorka. Ge mig 5 idéer på hur jag skulle kunna introducera arbetsområdet. Rangordna dem efter hur troligt det är att eleverna kommer att uppskatta dem. Eleverna gillar…
I filmen visar jag hur man kan göra
Fler bildgeneratorer
Ideogram.ai – en bildgenerator som är bra på att skapa text. Den är också bra på att förstå din prompt - det vill säga den följer långa och ganska komplicerade instruktioner väl.
Adobe Firefly – Företaget bakom Photoshop och andra produkter har sin egen bildgenerator. Väl värt att testa.
Midjourney – Länge ansedd som den bästa bildgeneratorn. Kostar dock
Go enhance – Här kan du testa den kanske bästa bildgeneratorn: Flux. En hel del andra funktioner. Låter dig testa gratis.
Playground AI – Skapa logos, födelsedagskort och posters. Många färdiga mallar att utgå ifrån
Leonardo.ai – en bildgenerator med många funktioner. Kan verka komplicerad till en början, men väl värd att utforska.
Magic Studio – En bildgenerator som inte kräver konto.
Krea.ai – Här kan du generera bilder, men den bästa funktionen är kanske att du kan skala upp och förbättra kvaliteten på redan befintliga bilder. Om en bild du skapat i en annan AI-tjänst ser lite "AI-genererad" ut, är detta en bra tjänst att rätta till det. Testa deras "Enhance"-funktion.
GPT:er
03
En förpromptad chattbot, eller en GPT, är en chattbot som har tillgång till data och ibland har tillgång till andra verktyg. Här nedan listar jag några användbara GPT:er i chat GPT.
Elevenlabs
04
Elevenlabs kan skapa nästan perfekt text-till-tal. Perfekt när man behöver läsa in en text som inte finns tillgängligt.
Dubba
Man kan även dubba filmer i elevenlabs. Här kan du ladda upp ett klipp eller klistra in en Youtube-länk och få den dubbad i samma röst som den röst som den film du laddade upp
Napkin.ai
05
Ibland kanske man har behov av att visualisera ett innehåll med hjälp av mindmaps, processkartor och liknande. I Napkin kan du ladda upp en text (eller låta tjänsten skriva en text åt dig) och på så sätt få varje stycke visualiserad. I filmen nedan visar jag hur man kan göra.
Websim.ai
06
Websim är en tjänst där man kan skapa enklare webbsidor genom att beskriva det innehåll man vill ha. Man kan fortsätta prata med tjänsten för att på så sätt iterera och bygga vidare. Ett tips för att snabba på denna process är att använda en chattbot som chat GPT och be om en detaljerad instruktion för ditt spel. I en chattbot skulle du kunna skriva in:
"Jag skulle vilja skapa ett roligt webbspel som lär eleverna om universum första tid. Jag vill att man ska kunna flyga i ett rymdskepp och att det ibland ska komma lite fakta och frågor som man får svara på. Skriv en detaljerad beskrivning för spelmekanik och innehåll"
Klistra sedan in denna beskrivning i Websim.ai och förbättra ditt spel.
Udio och suno
07
Udio och Suno är två riktiga bra tjänster som låter dig skapa musik. Kanske ber du om att skapa en låt som vänligt men bestämt ber dina elever hålla käften, eller så gör du om veckans engelskaläxa till en låt, eller så ber du dem skriva en låt som innehåller 10 substantiv som du sedan klistrar in i tjänsten
Gamma.app
08
Gamma är en tjänst som utifrån en enkel instruktion, eller en text låter dig skapa en presentation. En dundertjänst där du kan be AI:n förbättra innehållet eller ladda ner presentationen till powerpoint och sedan fortsätta jobba vidare med den.
Diffit.me
09
Detta är en så bra tjänst om man behöver tillgängliggöra en text eller skapa olika läsnivåer av en text. Du kan skapa olika typer av läsmallar, ordblad med förklaraingar och meningar. Många bra resurser!
Klistra in en webblänk eller en text, välj läsnivå och se tjänsten skapa en ny text, en begreppslista, quizfrågor och öppna frågor. Dundertjänst
Goblin Tools
10
Undervisar man äldre barn som kan läsa goblin.tools en tjänst man kan hänvisa eleverna till. Den kräver ingen inloggning. Vi vill ju att våra elever ska utveckla strategier och denna tjänst bryter ned vilken uppgift som helst i hanterbara delar.
Invideo.io
11
Invideo låter dig med några klick skapa en film om, egentligen, vad som helst. Be om ett innehåll och låt tjänsten skapa en film med rörliga bilder, berättarspår, undertexter och bakgrundsmusik. Är du inte nöjd? Be då tjänsten förändra de delar du inte gillar. Kanske vill du förändra avslutningen? Kanske vill du byta bakgrundsmusik? Beskriv vad du vill ändra så fixar tjänsten det åt dig!